mate n sains dlm BI..

View previous topic View next topic Go down

mate n sains dlm BI..

Post  HanimSKSB on 14th April 2009, 23:31

apa pendpt korg tentg isu mate dan sains dalm b.inggrs? wajr atau x diteruskan.. mate tu sebenarnya mudah bagi saya coz saya mgjr mate dan dari seklh lagi memg sy minat mate.. masalah skrg ni, bila kita mengajar murid2 dlm bhsa inggeris, masing2 ternganga mulut mcm x prnh dgr bhsa tu.. atau dgn kata lain diorg x paham sepatah haram apa yg kita cakap.. bila terangkan dlm bm baru la masing2 sebut ooooo.... dgn panjang lebar.. macm tu jgk waktu mgjar kita sebut nombr dlm english.. bila buat keje, masg2 sebut satu dua tiga.. kononnya mate dan sains dlm english ni nak bagi murid kita strf dgn ngra asing.. org dulu bljr dlm bm, bleh je sampai bulan.. jadi doktor, usahawan n mcm2.. x paham aku...


scorn

HanimSKSB
User
User


Back to top Go down

Silap strategi

Post  pseudon on 15th April 2009, 10:57

yang silapnya untuk memperkasa BI guna sc n math... Sc n Math tu penting, sepatutnya diajar menggunakan bahasa yang senang difahami oleh pelajar, bahasa Melayu laa.. Nak perkasa BI, baiki kurikulum BI...
Tak ada orang nafikan kepentingkan BI, isu lain tu... Bukan isu memartabatkan bahasa Melayu sebenarnya, tp isu memastikan anak-anak kita faham /kuasai Sc n Math... gunakan bahasa Melayu.
Tapi mungkin para cendikiawan Melayu yang berani tu dah tahu agenda tersembunyi...patriotisme dan jatidiri perlu dalam memartabatkan bahasa Kebangsaan..
harp-harap Muhyidin ada ciri-ciri tersebut.

pseudon
User
User


Back to top Go down

Re: mate n sains dlm BI..

Post  .:Chaos:. on 15th April 2009, 19:28

Dulu pnp mate n sains dlm bhasa melayu pun ramai yang gagal, inikan dalam BI, setuju ngan pseudon, jgn gunakan Mate n Sains untuk memperkasakan BI. Apa yang penting sekarang, minat untuk belajar. sekarang ramai murid mula rasa kurang minat kpd mate n sains dek krn pnp dlm BI. susah diaorang nak pham. ibubapa yang dok di kampong pun x tahu nak jwab soalan apabila anak diaorng mintak tlng.

.:Chaos:.
Administrator
Administrator


Back to top Go down

Kita yang menjalankan dasar....

Post  Cikgu_manis on 15th April 2009, 22:09

Itulah tagline GB saya setiap kali mengingatkan kami sekiranya ada pihak bertanya tentang isu2 yang timbul especially PPSMI. Saya guru Sains yang dah mengajar subjek ni hampir 11 thn. Mula terlibat dgn PPSMI pada tahun 2007. Mengajar thn 4 . Saya bukan lah dari kategori yang pandai sgt berbahasa Inggeris tapi bole la sket2 tanpa mengikut struktur ayat yg betul. Saya memang mengelak utk terlibat dengan PPSMI tapi GB kata tak de org lain so..nak tak nak..gi gak Etems.

Pada thn peretama saya tak rasa sgt tekanan sebab mengajar kelas yg agak slow. Utk pengetahuan rakan2, saya mengajar di kawasan elit, di mana BI ni jadi makanan ruji bdk2 di sek. saya. Kalau speaking tu mcm bertih. Kita yg slow ni kadang2 tak faham sangat!!

Pada tahun kedua, 2008 saya diminta mengajar kelas pertama. Adusss...tekanan dah mula terasa. Selain daripada budak2nya memang pandai berbhs Inggeris, dlm kelas saya tu ada 3 org anak cikgu BI. Saya yang sebelum ni biasa membuat bengkel menjawab soalan sains (dlm BM la) rasa jadi "kerdil" KAdg2 saya nampak muka budak2 tu terkulat2 dgr penerangan saya yang huru hara. Penerangan saya tersangkut2 dek kerana bahasa tu!! Pernah gak budak gelakkan saya sebab tersalah sebut ikut sebutan yang betul!! Saya rasa nak blah je time tu!! Esoknya saya MC

Bila ramai pihak kata PPSMI ni sebab nak bantu improved BI..saya rasa tak relevan langsung!! Mcm mana nak imporved bila cikgu ckp dwi bahasa! Ada yg ngajar 100% bhasa ibunda. Saya tanya kwn2 dr SJK, diaorang kata hanya 2 masa je ajar dlm BI...selebihya dlm bhs ibunda!! Pas tu, kertas peksa dwibhs. Last year punya UPSR budak boleh jawab campur2!! APa punya dasar tu!! Saya confius bila budak saya yang biasa dpt E boleh dpt B dlm Sains!!! Sorng je yang fail! Bkn tak bangga tp musykil!! Saya nak tahu sgt berapa markah lulus sebenarnya!!!

Saya hrp sgt dpt kembalikan pengajaran sains ke dlam bhasa Melayu spt sebelumnya!! Demi Allah, sejakmengajar sains dlm BI ni sy tak pernah rasa puas!! Saya tak puas nak buat penerangan sebab sukar dan buat asy spontan dlm BI. Pada saya mate tu tak seteruk sains sebab sains ni melibatkan penerangan yang lebih lanjut tentang sesuatu topik!!

Apa yang perlu dibuat sekarang ialah tingkatkan mutu P&P subjek BI itu sendiri, guru BI perlu gandakan usaha utk tingkat penguasaan BI. Tambahkan masa P&P BI... harap cikgu2 Bi tak marah saya!!!
Saya pernah suarakan pada sorang kwn saya yg ngajar BI... u jelah ajar sains ni!! i tak pandai nak ckp BI..
Dia jawab.."Hish, i mana tahu content sains.." Saya pun balas..." Hah..sama la saya!! Saya tak pandai Bi..nak ajar sains dlm Bi mcm mana????" Dia pun diam.... So...siapa yg lebih tetekan sekrang??? Bukan setakat murid2 yang lemah Bi tp cikgu sains yang tak pandai speaking pun tension gak!!!

Cikgu_manis
User
User


Back to top Go down

Re: mate n sains dlm BI..

Post  .:Chaos:. on 16th April 2009, 00:18

Bila ramai pihak kata PPSMI ni sebab nak bantu improved BI..saya rasa
tak relevan langsung!! Mcm mana nak imporved bila cikgu ckp dwi bahasa!
Ada yg ngajar 100% bhasa ibunda. Saya tanya kwn2 dr SJK, diaorang kata
hanya 2 masa je ajar dlm BI...selebihya dlm bhs ibunda!!

susah jugak yer kalu ngajo kat sekolah elit. tertarik ngan pnp dlm bahasa melayu. persoalannya, mengapa guru mengajar dlm bhasa melayu yg sepatutnya diajar dengan menggunakan BI sepenuhnya? mungkin sbb musababnya murid x paham apa yang cikgu ckap ataupun diaorg belum menguasai BI ataupun kedua-duanya... hehe

kita sebagai guru yang lebih memahami..

.:Chaos:.
Administrator
Administrator


Back to top Go down

Re: mate n sains dlm BI..

Post  che gu biase on 16th April 2009, 20:47

sebagai seorang kakitangan awam... kita hanya menjalankan dasar kerajaan... huhuhuhuhu... no komen

che gu biase
Members
Members


Back to top Go down

Re: mate n sains dlm BI..

Post  .:Chaos:. on 16th April 2009, 22:44

Manusia sentiasa melakukan kesilapan. mungkin sesetengah dasar mempunyai kelemahan yg boleh diperbaiki. Dasar PPSMI x salah cuma terdapat beberapa kelemahan.. mungkin betul kata pseudon

yang silapnya untuk memperkasa BI guna sc n math

pikirkan bersama...

.:Chaos:.
Administrator
Administrator


Back to top Go down

Re: mate n sains dlm BI..

Post  che gu biase on 17th April 2009, 12:38

mungkin dasar ppsmi akan diteruskan tp di peringkat menengah.. iye ke?

che gu biase
Members
Members


Back to top Go down

Re: mate n sains dlm BI..

Post  .:Chaos:. on 20th April 2009, 18:53

setuju!!!

.:Chaos:.
Administrator
Administrator


Back to top Go down

Re: mate n sains dlm BI..

Post  che gu biase on 20th April 2009, 21:08

.:Chaos:. wrote:setuju!!!

apa yg setuju tu, tuan admin?

che gu biase
Members
Members


Back to top Go down

Re: mate n sains dlm BI..

Post  Sponsored content Today at 18:26


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum